Selected Articles

Selected Articles and Publications

“It’s Time for Jewish Overnight Camps in Israel,” ejewishphilanthropy, September 5, 2018,

https://ejewishphilanthropy.com/its-time-for-jewish-overnight-camps-in-israel/

“Israel’s Shifting Focus,” ejewishphilanthropy, July 17, 2018,

https://ejewishphilanthropy.com/israels-shifting-focus/

“Common Ground through Uncommon Perspectives,” March 12, 2018,

https://ejewishphilanthropy.com/common-ground-through-uncommon-perspectives/

“We Need a New Communal Norm,” February 21, 2018,

https://ejewishphilanthropy.com/we-need-a-new-communal-norm/

“Fostering Diversity in the Jewish Community,” July 5, 2017

http://www.cjnews.com/perspectives/opinions/fostering-diversity-jewish-world

“Partnerships for a robust Jewish identity,” HaYidion: PRIZMAH Journal, January, 2017.

https://prizmah.org/partnerships-robust-jewish-identity

“Have you had enough Jewish Studies by Grade 8,” Canadian Jewish News, April 10, 2016.

http://www.cjnews.com/perspectives/ideas/have-you-had-enough-jewish-studies-by-grade-8

“Psalm 137: An honest discussion with high school students,” published as part of an academic symposium at thetorah.com, February, 2016.

http://thetorah.com/psalm-137-9/an-honest-discussion-with-high-school-students/

Blog posts on Times of Israel:

September 8, 2018 “It’s time for Jewish Overnight Camps in Israel”

June 22, 2018, “A Personal Account of the Early Years of the State of Israel”

August 24, 2015 “Best not to lie to our students”

April 9, 2015 “Mora Nechama”

April 2, 2015 “A Pesach meditation on the women who have inspired us”

November, 18, 2014 “Thinking about the Summer Already”

“Making community involvement normative,” Avi Chai blog, June 12, 2014,

http://avichai.org/2014/06/making-community-involvement-normative/

“Our prayers may have been answered; a siddur that helps students find themselves” a book review of the new Koren Sacks siddur for teens, June 10, 2014, published in Ravsak’s Hayidion,

https://ravsak.org/book-bag-our-prayers-may-have-been-answered-siddur-helps-students-find-themselves

“The Value of a Jewish Day High School Education” on day school affordability, February 12, 2014 in Shalom Toronto,

http://shalomtorontoweeklynewspaper.blogspot.ca/2014/02/the-value-of-jewish-high-school-rabbi.html

“The teacher as midwife to the birth of questions,” article in Hebrew for periodical called Yisraelim B’Atlanta, September, 2011, page 10,

http://gateway1.d-catalog.com/_data/ebooks/00c83cedf5/atlanta15.pdf

“The Courage to be Countercultural” in Berman Jewish Policy Archive, originally published in Ravsak’s Hayidion, 2008,

http://www.bjpa.org/Publications/details.cfm?PublicationID=21684

My blog called The Buck Stops Here http://thebuckstopshere.tanenbaumchat.org/?author=3

See particularly:

January 19, 2017 “Why camp is good for your resume”

January 12, 2017 “My truth” (on ethics of the IDF)

December 8, 2016 “How to lower tuition”

December 2, 2016 “Judaism is R-rated”

November 11, 2016 “The power of the bubble”

November 3, 2016 “The shot that was heard around the world” (in memory of Yitschak Rabin)

September 29, 2016 “May he rest in peace” (in memory of Shimon Peres)

June 23, 2016 “A light unto our own nation” (graduation address to Class of 2016)

June 16, 2016 “Orlando”

May 5, 2016 “A reflection on Yom Hashoah”

January 29, 2016 “Why can’t I figure this out?”

November 5, 2015 “Give yourself permission” (address to Grade 12 students)

October 21, 2015 “Connecting our learning…” (address to students)

September 25, 2015 “Innovation is not a choice; it is a necessity.”

September 17, 2015 “What do I believe?”

September 11, 2015 Address to students on setting big goals

August 18, 2015 “Hugging and Wrestling Israel”

April 17, 2015 “We are a people who begin again” (Yom Hashoah address to students)

November 6, 2014 “Go slow to go fast” (address to Grade 12 students)

September 11, 2014 “Remembering 9/11”

“No match for GHA’s Siddur Ceremony,” Atlanta Jewish Times, February 19, 2013 on Hebrew charter schools, http://atlantajewishtimes.com/2013/02/no-match-for-ghas-siddur-ceremony/

“Thinking about marshmallows on Yom Kippur,” Divrei GHA, October 6, 2011 on the relationship between self-control and student achievement, http://mail.atlchai.org/ghacademy.org/jupgrade/index.php/divrei-gha?id=65

Article written by David Geffen in the Jerusalem Post, December 8, 2010, about some of my accomplishments in Atlanta, http://www.jpost.com/Features/In-Thespotlight/The-Atlanta-school-that-raised-its-roof

“Enhancing the Zionist Identity of a School” in Jewish Educational Leadership, Fall, 2008, p. 54ff,  http://www.lookstein.org/articles/jel2008.pdf

For the past decade, I have composed an electronic newsletter called Mifgashim on behalf of the Lookstein Center for Jewish Education.  Mifgashim reaches over 2,000 Jewish educators from a broad range of affiliations and provides research primarily from general education that applies to Jewish  education. Topics covered include the use of technology in schools, various approaches to Israel education, school leadership, student efficacy, change management, innovation, and sociology of the American Jewish community.  To view the archives of Mifgashim, go to the following link: http://listserv.biu.ac.il/cgi-bin/wa?A0=MIFGASHIM.

Recently, Mifgashim has taken on a new form:  a blog called Gen Ed Torah which takes the wisdom of general education and applies it to Jewish Studies.  To view the archives, go to https://www.lookstein.org/resources/category/blog/gen_ed_torah/.

“Cameras in the courtroom” in Law and Human Behavior, 14:489-509, 1990, by Borgida, Eugene; DeBono, Kenneth G.; Buckman, Lee A.

https://experts.umn.edu/en/publications/cameras-in-the-courtroom-the-effects-of-media-coverage-on-witness

“The effect of prolonged implementation of cooperative learning on social support in the

Classroom” in The Journal of Social Psychology, 119, 405-411, 1985, by Johnson, D. W., Johnson, R. T., Buckman, L. A., & Richards, P. S.

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00223980.1985.10542911

 05.09.2018 ,הצורך לגוון את תיק ההשקעות החינוכיות של המדינה

 מאת לי בקמן


שנת הלימודים החלה, ושר החינוך נפתלי בנט זיהה שלוש מטרות השנה:  1) להגדיל את מספר התלמידים הניגשים לחמש יחידות בגרות במתמטיקה ומדעים, 2) לשפר את מיומנויות הדיבור באנגלית של התלמידים, 3) להטמיע ולרקום את נושא “האחדות” בפעילויות החינוכיות השנה.

זהו נטל כבד שמניח משרד החינוך על כתפיהם של מנהלים ומורים, שגם כך כבר עובדים קשה ותמיד מרגישים שאין מספיק זמן להשיג את המטרות שכבר קיימות. מסיבה זו אני מבקש לטעון שעל משרד החינוך, הפילנתרופים והקרנות בארץ ומחוצה לה, אלו החותרים להרים את רמת החינוך בישראל, לגוון את תיק ההשקעות החינוכיות ולמנף מסגרות שונות על מנת להשיג את המטרות הנשגבות של משרד החינוך ולהתייחס לצרכים של התלמידים.

בתור מחנך שחווה את הקיץ הראשון שלו בארץ כעולה חדש, אני מציע שנתחיל להסתכל על הקיץ כאחת המסגרות המתאימות ביותר לקדם מטרות אלו.  מזה זמן רב שמשרד החינוך מנסה לקצר את חופשת הקיץ, ומבט אחד על הפנים הצוהלות והמאושרות של ההורים ביום הראשון של שנת הלימודים מאושש את הסיבה: הם מותשים ממשא ומתן עם ילדיהם שיקחו יוזמה ושיעסיקו את עצמם במשך חופשת הקיץ. לרוב מדובר על ילדי חטיבת ביניים ותיכון. יש כמובן טיולים קצרים עם תנועת הנוער, כמה שעות של התנדבות או אפילו עבודה בשכר, אבל מרבית הילדים נשארים בבית דבוקים למכשיר אלקטרוני. ואף יותר מכך, בני הנוער הולכים לחוף הים ולכנרת או למקומות אחרים ללא השגחה, ושם מתרחשים דברים שההורים מעדיפים לא לדעת. ולכן, במקום לקצר את החופש הגדול, יש לנצלו.

בחו״ל, למשל, הרבה ילדים מבלים את הקיץ במחנות הכוללים לינה, ועלינו לפתח מודל ישראלי, שנגיש לא רק למשפחות בעלי אמצעים כספיים, שיכול להרחיב את המטרות החינוכיות של בתי הספר. במחנות הקיץ האלה אפשר ללמד נושאים ולחוות דברים שאי אפשר בבית ספר. בדרך כלל, החינוך הבלתי פורמלי הוא יותר חוייתי, פעיל ואישי מהלימודים הפורמליים המתקיימים במהלך השנה.

נחזור למטרות של השר בנט ונדגים איך מחנות הקיץ יכולים לקדם את מטרותיו: ראשית כל, מחנה יכול להתמחות במקצוע או בנושא מסוים, למשל, בביולוגיה ימית, ברובוטיקה, באומנות, ביזמות או ברפואה משפטית שלא נלמד בבית הספר. מחנות הקיץ יכולים לפתח בקרב הנוער ״הון מדעי״ שהוא לא רק אוריינות מדעית וההבנה שהידע, הכישורים וההכשרה המדעית הם שימושיים ורלבנטיים לחיי היום יום.  המחנה גם יכול לתת להם הזדמנות להיחשף למודלים לחיקוי, כלומר, אנשים העוסקים במקצועות מבוססי מדע וכמו כן סטודנטים הלומדים את המקצועות הנ״ל במוסדות להשכלה גבוהה. המחקר בהוראת המדע מוכיח שככל שהילד נחשף ליותר הון מדעי הסיכוי שיבחר בלימודי מדע ויהיה בעל עניין לעסוק בתחום – גובר. המחנות האלו יכולים לתפקד כמנוף לעודד את המשתתפים לשאוף לרמות גבוהות באותם המקצועות. בנוסף, מחנה קיץ יכול לתת להם הזדמנות לעשות פרויקט המהווה חלק מהדרישות של חמש יחידות בבגרויות.

שנית, במחנה הבנוי סביב מקצוע מסוים הילדים נחשפים לנוער ממקומות ורקעים שונים שלעולם לא היו פוגשים. הנשיא ריבלין צדק ב״נאום השבטים״ שלו לקראת שנה לכהונתו כאשר הוא ציין ״שהמערכות היסודיות המעצבות תודעה,״ ובפרט מערכת החינוך, ״הן שבטיות ונפרדות.״ ומאידך גיסא, במחנות קיץ בני נוער מהפריפריה יכולים להתמזג עם נוער מהמרכז, דתיים עם חילונים או מסורתיים, וכל גיוון שביניהם. יוצאי אתיופיה, מרוקו, רוסיה, ומדינות הערב יכולים לבלות את הקיץ יחד. נוער ישראלי יכולים לפגוש חברים שיבואו מהתפוצות הרוצים לבלות קיץ בישראל ולהכיר חברים חדשים. במקום ללמד באופן פרונטלי על האחדות, מחנות הקיץ יכולים לממש אותה בפועל וכך להיות גורם מחבר ומאחד ולא מפריד ומפלג בחברה הישראלית.

כששאלתי בתמימות מנהלת תיכון למה לא קיימים מחנות קיץ בארץ. היא נתנה לי שתי תשובות: א) יקרים מדי וב) ההורים הישראליים אוהבים את ילדיהם יותר מדי בשביל שהם ישלחו אותם לכמה שבועות למחנה קיץ הכולל לינה.

לתשובות האלה יש לי שתי תגובות. ראשונה, יש הרבה קרנות ופילנתרופים ומשרדים בממשלה שמשקיעים הרבה כסף על מנת להגשים את המטרות של משרד החינוך ללא הצלחה רבה. כדאי לגוון את תיק ההשקעות לכלול את המסגרת החינוכית המעצימה של מחנות הקיץ על מנת להנגיש אותם לנוער הישראלי ולחזק את אותם הערכים החינוכיים שמשרד החינוך דוחף. ושנית, אני משוכנע שאחרי כמה שבועות במחנה, בני הנוער יחזרו לביתם מאושרים, ויודו להורים על החוויה ה״כייפית״ שכללה רכישת ידע, חברים חדשים, הסתגלות בשטח, ושאיפות חדשות. ובפתיחת שנת הלימודים החדשה, ההורים יתגעגעו לא רק לחזרה ללימודים הפורמליים אלא גם יחכו למחנה הקיץ בשנה הבאה.

הצורך לגוון את החינוך